During World War II in the freezing winter of 1944-45 the western Netherlands are in the grip of a famine. Many people move east to provide for their families. Fourteen year old Michiel can't wait to join the Dutch resistance, to the dismay of his father, who, as mayor, works to prevent escalations in the village.
Dacă îți place Winter in Wartime (2008), e posibil să îți placă și filmele de mai jos.
Filme similare sunt obținute folosind genuri și subiecte similare.
Aprilie 1940. Ochii lumii sunt pe Narvik, un orășel din nordul Norvegiei, o sursă de minereu de fier necesar mașinii de război a lui Hitler. În două luni de război aprig de iarnă, liderul german se confruntă cu prima sa înfrângere.
Povestea adevărată a fotografului Elizabeth „Lee” Miller, un model de modă care a devenit corespondent de război apreciat pentru revista Vogue în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Filmul spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.
Povestea ne poartă în aprilie 1945, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar în centrul atenției este Wardaddy, un sergent american cu mare experiență în luptă. Împreună cu echipajul său de cinci oameni, Wardaddy conduce un tanc Sherman supranumit Furia și pătrunde în spatele liniilor inamice pentru o misiune cvasi-sinucigașă care ar trebui să dea ultima lovitură forțelor armate ale Germaniei naziste.
După ce familia lui se mută din Berlin în Polonia, un băiat se împrietenește cu un altul ce locuiește dincolo de gard, fără să știe că acesta este un deținut evreu.
În timp ce trupele Statelor Unite asaltează plajele Normandiei, trei frați sunt căzuți morți pe câmpul de luptă, cel de-al patrulea fiind prins în spatele linilor inamice. Căpitanul John Miller și șapte oameni sunt însărcinați cu penetrarea teritoriului deținut de germani și aducerea băiatului acasă.
Povestea evacuării miraculoase a soldaților aliați din Belgia, Marea Britanie, Canada și Franța, care au fost încolțiți și înconjurați de armata germană de pe plajele și rada orașului Dunkerque (în nordul Franței) între 26 mai și 4 iunie 1940, în timpul celui de-al doilea război mondial.
La începutul celui de-al doilea război mondial, când capitularea Franței era iminentă, Marea Britanie are de luat o decizie care va schimba soarta acestui război. Fiindcă forțele naziste păreau de neoprit, iar armata aliată era încolțită pe plajele din Dunkirk, soarta Europei occidentale se află în mâinile nou-numitului prim-ministru britanic, Winston Churchill.
Scenaristul și regizorul Taika Waititi își aduce stilul unic de umor și patosul în cel mai nou film al său, o satiră a celui de-al Doilea Război Mondial care urmărește un băiat neamț singuratic pe care îl cheamă Jojo și a cărui viziune asupra lumii este dată peste cap atunci când descoperă că mama lui ascunde în pod o tânără evreică. Ajutat doar de prietenul lui imaginar cam idiot, Adolf Hitler, Jojo trebuie să se confrunte cu naționalismul lui orb.
În filmul Planeta Maimuțelor: Războiul, al treilea capitol din cea mai recunoscută și apreciată franciză, Cesar și armata sa de maimuțe sunt forțate să intre într-un conflict mortal cu o armată de oameni condusă de un colonel nemilos. După ce maimuțele suferă pierderi inimaginabile, Cesar se luptă cu instinctul său întunecat și începe propria misiune de răzbunare. Cum această aventură îi aduce față în față, Cesar și colonelul luptă unul împotriva celuilalt determinând soarta ambelor specii și viitorul planetei.
Filmul lui Gibson spune povestea contestatarului adventist Desmond Doss, care a refuzat să ucidă sau să poarte arme datorită convingerilor sale religioase, dar a servit ca medic, alături de americanii care au luptat împotriva japonezilor în Pacific. Filmul se concentrează pe bătălia de la Okinawa din 1945, unde Doss s-a ocupat de unul singur de 75 de răniți, chiar sub focul inamic. A fost decorat cu Medalia de Onoare a Congresului pentru curajul său, de președintele american Harry Truman.
Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.
Bazat pe povestea adevărată a legendarului analist criptografic Alan Turing, filmul înfățișează cursa contra timp a lui Turing și a echipei sale uimitoare de spărgători de coduri la școala guvernamentală top-secretă de coduri și cifruri a Marii Britanii, în timpul celor mai negre zile din cel de-al doilea război mondial.
În Franța ocupată de germani Shosanna Dreyfus privește neputincioasă cum familia ei este executată de colonelul nazist Hans Landa. Shosanna scapă ca prin urechile acului și fuge la Paris, unde-și creează o nouă identitate ca proprietar și proiecționist de cinema. În altă parte a Europei, locotenentul Aldo Raine organizează un grup de soldați evrei pe care-i conduce într-o campanie de răzbunare împotriva naziștilor. Cunoscuți sub numele de „Ticăloșii”, trupa lui Raine o adoptă pe actrița și agenta sub acoperire de origine germană Bridget von Hammersmark într-o misiune al cărei scop este lichidarea liderilor celui de-al treilea imperiu. Soarta unește drumurile personajelor in cadrul unei săli de cinema, unde Shosanna este hotărâtă să-și ducă la îndeplinire propriul ei plan de răzbunare.
Într-o dimineață liniștită de Duminică, în decembrie, când copiii se joacă, iar familiile merg la biserică, avioane de luptă japoneze au brăzdat cerul, lansând un atac surpriză asupra forțelor armatei americane din Pearl Harbor, Hawaii. Această zi care a scos America din izolarea sa liniștită și a aruncat-o în plin război, schimbând cursul istoriei, este oglindită într-un film despre patriotism, pasiune și dragoste.
Povestea se axează pe evenimentele din 7 decembrie 1941, care au schimbat viața a doi tineri și curajoși piloți (interpretați de Ben Affleck și Josh Hartnett) și a unei asistente medicale frumoase și devotate (interpretată de Kate Beckinsale). Este povestea unei victorii eroice, a curajului și a dragostei fără limite, a impactului devastator al războiului.
Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască. Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea. „Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un comandant al Marinei SUA trebuie să conducă un convoi aliat in timp ce este urmărit de un grup de submarine germane.
În timpul celui de-al doilea rãzboi mondial, japonezii au reusit constant sã descifreze transmisiile militare codate ale Aliatilor, împiedicând astfel actiunile acestora. De aceea, în anul 1942, armata americanã a recrutat mai multe sute de soldati si cadre superioare, descendenti din indienii Navajo si i-a antrenat sã foloseascã un cod cifrat bazat pe limba lor maternã. Acest cod nu a fost niciodatã descifrat de japonezi si e considerat un element cheie în câstigarea rãzboiului. Datoritã succesului si posibilitãtii ca acest cod sã fie utilizat din nou în alte rãzboaie (cel din Coreea, de pildã), cunoscãtorii lui au fost pusi sã jure cã nu-si vor divulga contributia la rãzboi. Codul a fost fãcut public de-abia în anul 1968. Ca urmare, cei care au contribuit la reusita sa au rãmas, în mare parte, anonimi. Acest film le este dedicat lor.
O cronică a vieții lui Louis Zamperini, un alergător olimpic care a fost luat prizonier de forțele japoneze în timpul celui de-al doilea război mondial.
Film de razboi, evocare a asaltului trupelor americane, poloneze si britanice, pentru capturarea unui pod important din spatele liniilor de front germane. Asaltul s-a realizat printr-o complicata actiune a parasutistilor si trupelor blindate.
Naziștii, exasperați de numărul evadărilor din lagărele lor de către un număr relativ mic de prizonieri aliați, îi mută într-un lagăr de înaltă securitate, până la finalul războiului. Nemulțumiți, prizonierii planifică una dintre cele mai ambițioase încercări de evadare din al doilea război mondial. Bazat pe o poveste adevărată.
Una dintre cele mai negre părți ale naturii umane este capacitatea de a porni un război, și nimic nu e mai pervers sau destructiv decât Războiul Civil. Acesta separă prieteni și vecini, si învrăjbește frate cu frate. Războiul Civil din 1936 care a dus la aproape 40 de ani de dictatură a lui Franco, a fost teribil pentru Spania... „Labirintul faunului” povestește urmările războiului, depășind drama istorică și aducând la viață ororile Spaniei fasciste. Este un emoționator cu elemente fantastice si clasice ale genului gore a la Toro. O poveste pentru adulți, o dovada a puterii imaginației. O poveste gotică pe fundalul represiunii franțuzești post-război... O poveste fără vârstă despre bine și rău, despre curaj și sacrificiu, despre dragoste și pierderi...
Filmul prezintă atrocitățile comise de naziști în Bielorusia și Ucraina. În timpul celui de-al doilea război mondial, doi băieți găsesc o pușcă în nisip, simbol de o greutate deosebită, în apropierea satului lor. Unul din cei doi, Floria, va pleca a doua zi cu partizanii bolșevici, care se pregătesc pentru un atac împotriva germanilor. Alături de aceștia, va cunoaște ororile războiului și grozăviile făcute de naziști.
În timpul celui de al Doilea Război Mondial, doi copii de la țară, înconjurați de cadavre, fac un cimitir pentru animalele ucise în luptă pentru a face față situației.
Rusia, al Doilea Război Mondial. Ivan (Nikolai Burliaev), un băiat de 12 ani, a cărui mamă a fost ucisă, devine cercetaș, trăiește intens viața de front și moare executat de naziști. Obiectivul (director de imagine: Vadim Iusov) surprinde nu numai ceea ce vede eroul, ci și ceea ce gândește, visează și își închipuie el.