Kobayashi ne descrie vidul și lipsa de umanitate a codului samurailor într-un film anti-tradițional. Povestea se desfășoară într-un sistem ingenios de flash-back-uri, împletind armonios trecutul cu prezentul
Președintele nou ales Mandela știe că, din punct de vedere rasial și economic, țara sa a rămas divizată din cauza apartheid-ului. Convins că își poate unifica poporul prin intermediul limbajului universal al sportului, Mandela se asociază cu liderul echipei sud-africane de rugby în scopul câștigării incredibilei competiții din 1995, de la World Cup Championship.
Filmul relatează cum Charles Dickens a amestecat inspirațiile vieții reale cu imaginația sa vie, pentru a evoca personaje de neuitat și o poveste atemporală, schimbând pentru totdeauna sezonul sărbătorilor în evenimentul familial special pe care îl cunoaștem astăzi.
Bazat pe o poveste adevărată, Discursul regelui descrie relația de prietenie care se leagă între cel care avea să devina regele George al VI-lea și Lionel Longue, un logoped mai puțin obișnuit. Chinuit de dificultatea de a articula cuvintele și, prin urmare, și de teama de a apărea în public, George se vede nevoit să facă față îndatoririlor regale după ce fratele sau abdică în urma unui mariaj nedorit de casa regală. Cel care îl vă ajuta să-și articuleze gândurile fară probleme în fata națiunii și să conducă țara prin cel de-al doilea Război Mondial este excentricul Lionel, un logoped care face apel la metode bizare, dar cu rezultate miraculoase.