Filmul lui Gibson spune povestea contestatarului adventist Desmond Doss, care a refuzat să ucidă sau să poarte arme datorită convingerilor sale religioase, dar a servit ca medic, alături de americanii care au luptat împotriva japonezilor în Pacific. Filmul se concentrează pe bătălia de la Okinawa din 1945, unde Doss s-a ocupat de unul singur de 75 de răniți, chiar sub focul inamic. A fost decorat cu Medalia de Onoare a Congresului pentru curajul său, de președintele american Harry Truman.
În timpul celui de-al doilea rãzboi mondial, japonezii au reusit constant sã descifreze transmisiile militare codate ale Aliatilor, împiedicând astfel actiunile acestora. De aceea, în anul 1942, armata americanã a recrutat mai multe sute de soldati si cadre superioare, descendenti din indienii Navajo si i-a antrenat sã foloseascã un cod cifrat bazat pe limba lor maternã. Acest cod nu a fost niciodatã descifrat de japonezi si e considerat un element cheie în câstigarea rãzboiului. Datoritã succesului si posibilitãtii ca acest cod sã fie utilizat din nou în alte rãzboaie (cel din Coreea, de pildã), cunoscãtorii lui au fost pusi sã jure cã nu-si vor divulga contributia la rãzboi. Codul a fost fãcut public de-abia în anul 1968. Ca urmare, cei care au contribuit la reusita sa au rãmas, în mare parte, anonimi. Acest film le este dedicat lor.
O cronică a vieții lui Louis Zamperini, un alergător olimpic care a fost luat prizonier de forțele japoneze în timpul celui de-al doilea război mondial.
Ajutat de aliați, Kenshin își înfruntă în 1879 cel mai puternic vrăjmaș: fostul cumnat, Enishi Yukishiro, care a jurat răzbunare laolaltă cu acoliții săi.
După ce prizonierii de război britanici au construit un pod de cale ferată foarte important, în Burma ocupată de inamic, comando-urile Aliaților primesc misiunea de a-l distruge, într-una dintre cele mai memorabile experiențe cinematografice ale tuturor timpurilor.
În 1868, după terminarea războiului Bakumatsu, fostul asasin Kenshin Himura traversează Japonia cu o sabie cu lama întoarsă, pentru a-i apăra pe nevoiași fără să ucidă.
La început de secol al III-lea, ținutul Wu este invadat de tiranul Cao Cao cu armata lui de 1 milion de soldați. Conducătorul zonei atacate, Sun Qual, este nevoit să ceară ajutor rivalului Liu Bei, dar, chiar și așa, armatele celor doi nu sunt nici pe departe la fel de numeroase. Strategul Zhou Yu observă totuși că oastea lui Cao Cao nu poate fi folosită pe mare, ceea ce ar putea reprezenta singura speranță de a ține piept zdrobitoarei armate.
În 208 AD, în ultimele zile ale dinastiei Han, prim-ministru perspicace Cao Cao l-a convins pe împăratul Han spulberand singura modalitate de a uni toate fortele din China. A fost să declare război regatele Xu din partea de vest și de Est, Wu în sud. Așa a început o campanie militară de amploare fără precedent, condusa de primul-ministru. Plecat cu nici o altă speranță pentru supraviețuire, regatele Xu și Wu de Est au format o alianță puțin probabilă. Numeroase bătălii de rezistență au urmat, atât pe uscat și pe apă, in cele din urmă culminând cu bătălia de la Red Cliff. In timpul bataliei, două mii nave au fost arse, iar cursul istoriei chineze a fost schimbat pentru totdeauna. Filmul devine captivant cand bătălia de la Red Cliff, în care o forță de cincizeci de mii de "soldati" a învins o armată de aproape un milion de oameni.
Povestea adevărată a fotografului Elizabeth „Lee” Miller, un model de modă care a devenit corespondent de război apreciat pentru revista Vogue în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Filmul spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.
Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.
Bazat pe povestea adevărată a legendarului analist criptografic Alan Turing, filmul înfățișează cursa contra timp a lui Turing și a echipei sale uimitoare de spărgători de coduri la școala guvernamentală top-secretă de coduri și cifruri a Marii Britanii, în timpul celor mai negre zile din cel de-al doilea război mondial.
Filmul oferă fascinanta poveste adevărată a unui grup de șase foști soldați care au avut de întrecut obstacole imense atunci când teroriștii au atacat o bază diplomatică americană pe 11 septembrie 2012. Când nimic nu a mers conform planului, șase bărbați au avut curajul să facă ceea ce a fost nevoie.
Câștigătorii premiului Oscar, Matt Damon și Christian Bale sunt protagoniștii filmului Marea provocare: Le Mans ’66. Filmul este bazat după o poveste adevărată, inspirată din viața lui Carroll Shelby, un designer revoluționar al industriei americane de mașini și a neînfricatului șofer britanic Ken Miles. Ei s-au luptat cu birocrația corporatistă, cu legile fizicii, cât și cu propri demoni pentru a putea construi o mașină de curse revoluționară pentru compania Ford Motor Company. Astfel, au reușit să detroneze titlul deținut de Enzo Ferrari în cadrul cursei de 24 de ore din Franța din 1966, pe pista Le Mans.
Povestea nespusă a lui Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan și Mary Jackson – femei geniale afro-americane care lucrează la NASA și servesc drept creierul din spatele uneia dintre cele mai mari operațiuni din istorie – lansarea pe orbită a astronautului John Glenn. Trio-ul vizionar a depășit toate liniile de gen și rasă pentru a inspira generațiile să viseze mai sus.
Bob Marley: One Love celebrează viața și muzica unei legende care a inspirat generații întregi prin mesajul său de dragoste și unitate. Pentru prima dată pe marele ecran, descoperiți povestea puternică a lui Bob Marley despre depășirea adversității, pășind în culisele din spatele muzicii sale revoluționare. Produs în parteneriat cu familia Marley și avându-i ca protagoniști pe Kingsley Ben-Adir în rolul legendarului muzician și pe Lashana Lynch în rolul soției sale Rita, Bob Marley: One Love se lansează în cinematografele din România pe 16 februarie 2024.
New York, anii 1970. Hotărât să iasă din umbra puternicului său tată și să-și facă un nume în imobiliarele din Manhattan, aspirantul magnat la început de carieră, Donald J. Trump, îl întâlnește pe bărbatul care va deveni una dintre cele mai importante figuri din viața lui: reparatorul Roy Cohn. Văzând potențialul lui Trump, controversatul avocat – care a obținut condamnări pentru spionaj împotriva lui Julius și Ethel Rosenberg și a investigat suspecții comuniști împreună cu senatorul McCarthy – îl învață pe noul său student cum să adune bogăție și putere prin înșelăciune, intimidare și manipulare mass-media. Restul este istorie.
Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască. Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea. „Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.
Povestea inspirațională a lui Richard Montañez, îngrijitorul de la Frito-Lay care s-a folosit de moștenirea latino-americană și de educația lui pentru a transforma popularul brand Flamin' Hot Cheetos într-o gustare care a dat peste cap industria alimentară și a devenit un fenomen al culturii pop internaționale.
Povestea adevărată a modului în care Ray Kroc, un vânzător din Illinois, i-a cunoscut pe Mac și Dick McDonald, care conduceau o operațiune de burger în sudul Californiei din anii 1950. Kroc a fost impresionat de sistemul rapid al fraților de a face mâncarea și a văzut potențial de franciză. S-a manevrat într-o poziție pentru a putea scoate compania de la frați și a crea un imperiu de miliarde de dolari.
Filmul prezintă povestea adevărată a transformării complexe a lui Ferruccio Lamborghini, de la începuturile modeste în construcția de tractoare, până la rivalitatea cu Enzo Ferrari. Geniul său de neegalat l-a făcut o adevărată legendă în industria automobilistică, dar pasiunile sale au atras greutăți emoționale în viața personală atât de plină de romantism, cât și de suferință.
Colonelul Terry Childer (Jackson), un ofițer decorat și veteran din Vietnam și Liban, este acuzat de omor din partea armatei. În calitate de avocat al apărării, el alege colonelul Hays Hodges (Tommy Lee Jones), un tovarăș care îi datorează viața.
Bhaag Milkha Bhaag este povestea adevărată a lui “Flying Sikh” – alergător, campion mondial și olimpic pe numele adevărat Milkha Singh – care a depășit emoțional masacrul familiei sale, din războiul civil India-Pakistan, neavând la un moment dat nici adăpost, devenind unul dintre sportivii cei mai reprezentativi din India.
Crucișătorul Potemkin atinge un țel la care poate ajunge numai o operă de artă desăvârșită și care e inaccesibilă unei descrieri narative sau științifice. - Lion Feuchtwanger -1989