Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.
Bazat pe adevăratele experiențe de viață ale poetului Jimmy Santiago Baca, filmul se concentrează pe frații vitregi Paco și Cruz și pe vărul lor bi-rasial Miklo. Se deschide în 1972, deoarece cei trei sunt membri ai unei bande din East L.A. cunoscută sub numele de „Vatos Locos”, iar povestea se concentrează asupra modului în care o crimă violentă și influența narcoticelor le modifică viața. Miklo este încarcerat și trimis la San Quentin, unde își face o „casă”. Cruz devine un artist excepțional, dar o dependență de heroină îl învinge cu rezultate tragice. Paco devine un polițist și un dușman al lui „carnal”, Miklo.
Buscapé, in vârstă de 11 ani, locuiește în celebra favela „Orașul lui Dumnezeu” și visează să fie fotograf. În timp ce Dadinho, de vârsta lui, vrea să fie criminal. Viețile lor se intersectează între anii 1960 și 1980, când traficul de droguri și violența dictau legile.
Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască. Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea. „Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.
Detroit, 1995. Un rapper talentat încearcă să se afirme pe scena hip-hop locală. Eminem joacă în această dramă aclamată bazată în linii mari pe povestea vieții lui.
La mijlocul anilor '80, grupul rap N.W.A. erupe de pe străzile violente din Compton, revoluționând cultura hip-hop cu autenticitatea lui pură și provocatoare.
În L.A., un detectiv adjunct cu probleme, care vrea dreptate în felul lui, caută răspunsuri și răzbunare după ce se trezește implicat în crima unui alt ofițer.
Un licean din sudul orașului Los Angeles luptă să nu-și dezamăgească tatăl și să rămână curat într-o comunitate viciată de droguri, violență și rasism.
Într-un cartier infestat cu crime din Miami, un băiat homosexual afro-american, cu o mamă narcomană, crește ajutat de un traficant de droguri în rol de mentor.
Ambițiile și corupția se ciocnesc în Harlemul anilor ’70, unde un baron al drogurilor ajunge la putere, dar are de înfruntat un detectiv integru și rivali letali.
În timp ce le dă elevilor săi cu probleme să citească romane clasice precum „Jurnalul Annei Frank”, o profesoară le cere și să țină un jurnal despre viața lor încercată.